Koulujen ja uutismedian yhteinen mediakasvatuksen teemaviikko saa tänä vuonna uuden nimen, kun Sanomalehtiviikosta tulee Uutisten viikko. Ensimmäistä Uutisten viikkoa vietetään helmikuun alussa viikolla 5 (1.-5.2.2021).

Uutisten viikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Teemaviikko on sanomalehtien ja koulujen tärkein yhteiskampanja – ja yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista koko Suomessa. Tervetuloa mukaan!

Vuoden 2021 Uutisten viikko haastaa torjumaan väärän tiedon leviämistä ja ottamaan selvää, mikä on totta. Kannustamme viikolla keskusteluun luotettavan tiedon ja vastuullisen journalismin merkityksestä.

Uusi oppimateriaali pureutuu journalistisiin juttutyyppeihin

Uutisten viikolle tuottamamme juttutyypit.fi-oppimateriaali avaa journalistisia juttutyyppejä sekä journalistisen kerronnan muutosta digiajassa ja lisää ymmärrystä siitä, mitä journalismi on.

Materiaali koostuu juttutyyppien esittelyistä, esimerkkijuttutyypeistä ja harjoituksista. Esimerkkejä juttutyypeistä on koostettu laajasti eri uutismedioista ympäri Suomen.

Materiaali on suunnattu erityisesti lukioon, mutta se soveltuu hyödynnettäväksi myös yläkoulussa. Se on vapaasti kaikkien koulujen käytössä.

juttutyypit.fi

Lehdissä tapahtuu Uutisten viikolla

Uutismedian liiton jäsenlehdet eli suomalaiset sanoma- ja kaupunkilehdet eri puolilla Suomea osallistuvat aktiivisesti Uutisten viikkoon. Valtaosa lehdistä toimittaa lehtiä opetuskäyttöön – joko printtinä tai diginä. Uutisten viikolla tehdään perinteisesti myös paljon kouluvierailuja ja luokat vierailevat toimituksissa.

Uutisten viikko näkyy vahvasti myös lehtien sisällöissä. Silloin kirjoitetaan paljon lapsia ja nuoria lähellä olevista teemoista ja käsitellään median toimintaan, median käyttöön ja mediakasvatukseen liittyviä teemoja.

Tutustu lehtien Uutisten viikon toimintaan täällä.

Muista tilata Uutisten viikon lehdet ajoissa lähilehdestäsi. Lehtien yhteyshenkilöiden tiedot löydät täältä.

Koulujen ja lehtien teemaviikko vuodesta 1995 saakka

  • Sanomalehtiviikkoja järjestettiin yksittäistapauksina jo 1970-luvulla.
  • Vuonna 15.1.1988 järjestettiin ensimmäisen kerran sanomalehtipäivä.
  • Sanomalehtipäivä muutettiin helmikuussa pidettäväksi sanomalehtiviikoksi vuonna 1995.
  • Vuonna 2021 Sanomalehtiviikon nimi muuttuu Uutisten viikoksi.
  • Tärkein asia oli alusta saakka maksuttomien sanomalehtien saaminen oppilaiden luettavaksi.
Takaisin Uutisten viikon pääsivuille