Sanoma- ja kaupunkilehdet eri puolilla Suomea osallistuvat aktiivisesti Uutisten viikkoon. Viikko näkyy lehtien sisällöissä, valtaosa toimittaa lehtiä tai digitunnuksia opetuskäyttöön ja silloin tehdään paljon kouluvierailuja – tänä vuonna valtaosin etänä. Puuttuuko jotain listalta? Vinkkaa: mediakasvatus@uutismediat.fi.

Aamulehti

Aamulehti tarjoaa Uutisten viikolla kiinnostavia aiheita, joita voi käsitellä koulujen oppitunneilla. Julkaisemme myös koululaisten mielipidekirjoituksia. Voit tilata Uutisten viikolle digitunnukset Aamulehden koko sisältöön: mm. näköislehteen, päivittyviin uutisiin ja 2.2. ilmestyvään Opinnot&Ura -osioon.

Lue lisää ja ota Aamulehden digipalvelut käyttöösi osoitteessa tilaa.sanoma.fi/uutistenviikko

 

Haapavesi-lehti

Haapavesi-lehti avaa verkkolehden luettavaksi ja lähettää lehtiä opetuskäyttöön. Uutisten viikolla lehden sisällöissä näkyy tavallista enemmän lapsia ja nuoria kiinnostavat aiheet ja heidän itse tekemät sisällöt.  

Heinäveden Lehti

Heinäveden Lehti avaa verkkolehden luettavaksi ja lähettää lehtiä opetuskäyttöön. Uutisten viikko näkyy myös lehden sisällöissä – niissä näkyy tavallista enemmän lapsia ja nuoria kiinnostavat aiheet ja heidän itse tekemät sisällöt.  Koronatilanteen vuoksi vierailuja koululle ja koululta ei voida toteuttaa.

HS Lasten uutiset ja Helsingin Sanomat

HS Lasten uutiset ja Helsingin Sanomat tarjoavat Uutisten viikolla kiinnostavia aiheita, joita voi käsitellä koulujen oppitunneilla. Lasten uutisten juttuja julkaistaan HS.fi:ssä, ja voit lukea Hesaria verkossa samannäköisenä kuin paperilehti tai sovelluksessa. Lue myös jatkuvasti päivittyvät uutiset ja katso livelähetykset.

Voit lukea digitaalisena myös HS Koulutusliitettä ja HS Ilmastofontti -liitettä, jossa julkaistaan kokoelma ilmastonmuutosta käsitteleviä uutisartikkeleita vuosilta 1979–2020. Artikkelit kuvaavat, miten suhtautumisemme ilmastonmuutoksen on kehittynyt vuosien aikana.

Lue lisää ja ota Helsingin Sanomien digipalvelut käyttöösi osoitteessa tilaa.sanoma.fi/uutistenviikko

Iijokiseutu

Lue lehteä digitaalisesti: https://asiakaspalvelu.kaleva.fi/uutistenviikko/

Ilkka-Pohjalainen

Uutisten viikolla Ilkka-Pohjalaisessa julkaistaan viikon teemojen mukaisia juttuja ja mielipidekirjoituksia, joita myös koululaiset voivat meille lähettää. Luotettavan tiedon hankinta, vastuullinen journalismi ja disinformaation tunnistaminen ovat viikon aikana esillä eri tavoin myös koululinkin ja koululaisten toimittamissa Koululaisten uutisissa. Etenkin aiheista tehtyjä oppimateriaaleja koululinkki suosittelee viikon aikana somessa.

Koululinkin kotisivuilta löytyy myös oppimateriaali disinformaation lajien kertaamiseksi ja disinformaatiobingo, jota voi pelata sekä virtuaalisesti että tulostetulla paperisella pohjalla.

Hietalahden koulun toimittajakerholaiset toimittavat yhdessä koululinkin kanssa viikon teemoihin liittyvän jutun muille koululaisille Koululaisten uutisiin.

Koululinkki julkaisee myös jutun siitä, miten viikon teemat näkyvät Ilkka-Pohjalaisen toimituksen työskentelytavoissa. Toimittajille voi lähettää kysymyksiä esimerkiksi faktantarkistukseen liittyen jo ennakkoon.

Koululinkin ja Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksen yhdessä tekemä korttipakka sananvapaudesta ja disinformaatiosta ehtii myös ilmestyä sopivasti ennen Uutisten viikkoa. Korttipakassa on sekä sanaselitystehtäviä että myytinmurtotehtäviä. Oppimateriaali aiheesta onkin jo julkaistu, mutta kortit tulevat pdf-muotoisena sen oheen ladattavaksi samalla, kun pakka julkaistaan.

Ilta-Sanomat

Ilta-Sanomat tarjoaa Uutisten viikolla kiinnostavia aiheita, joita voi käsitellä koulujen oppitunneilla. Ilta-Sanomia pääset lukemaan Uutisten viikolla digitaalisesti ilman tunnuksia osoitteessa IS.fi/lehti.  Digilehdet ovat luettavissa 1.2. klo 7 alkaen.

 

Ilta-Sanomissa julkaistaan Uutisten viikolla liite, jonka teema on ”Miksi demokratia on hyvä juttu?”. Liitteessä kerrotaan nuorille muun muassa siitä, mistä demokratia sai alkunsa, kerrataan erilaisia demokratian vahingoittamisyrityksiä kautta historian, tuoreimpana Yhdysvaltain kongressin maailmaa järkyttäneet tapahtumat; nostetaan esiin valeuutiset demokratian haastajina ja lisäksi ääneen pääsevät eri puolueiden nuoret kuntavaaliehdokkaat. Tutustu liitteeseen: is.fi/erikoisliite

 

Lisätietoja:  tilaa.sanoma.fi/uutistenviikko

 

Joroisten Lehti

Joroisten Lehti avaa verkkolehden luettavaksi ja lähettää lehtiä opetuskäyttöön. Uutisten viikko näkyy myös lehden sisällöissä – niissä näkyy tavallista enemmän lapsia ja nuoria kiinnostavat aiheet ja heidän itse tekemät sisällöt.  Koronatilanteen vuoksi vierailuja koululle ja koululta ei voida toteuttaa.

Kaakon Viestintä

Kaakon Viestinnän lehdet osallistuvat tänä vuonna Uutisten viikon ensisijaisesti diginä. Korona-ajan vuoksi kouluille toimitetaan lehtiä tutustuttavaksi ensisijaisesti diginä, toissijaisesti printtinä.

Kainuun Sanomat

Kainuun Sanomat julkaisee yhdessä Kuhmolaisen, Sotkamo-lehden ja Ylä-Kainuun kanssa Mustaa valkoisella -liitteen, joka on tuotettu Sanomalehtiviikolle vuodesta 2015 saakka. Tämän vuoden uutuus on digitaalinen Mustaa valkoista -sisältö. Koronapandemian vuoksi ei tehdä kouluvierailuja.

Kaleva

Kaleva satsaa tänä vuonna erityisesti sisältöihin ja julkaisee Uutisten viikolla lasten ja nuorten tekemiä mielipidekirjoituksia. Koronapandemian vuoksi tänä vuonna ei tehdä kouluvierailuja livenä. Lue lehteä digitaalisesti: https://asiakaspalvelu.kaleva.fi/uutistenviikko/

Kalevamedia

Lue lehtiä digitaalisesti: https://asiakaspalvelu.kaleva.fi/uutistenviikko/

KPK Medioiden Haapavesi-lehti, Pietarsaaren Sanomat, Nivala, Lestijoki, Perhonjokilaakso, Kalajokiseutu, Selänne, Kalajokilaakso ja Keskipohjanmaa julkaisevat Uutisten viikolla erillisen lasten lehden, joka ilmestyy liitelehtenä loppuviikosta. Lehti on suunnattu kokonaisuudessaan alakoululaisille.

Koillissanomat

Lue lehteä digitaalisesti: https://asiakaspalvelu.kaleva.fi/uutistenviikko/

Koillis-Savo

Koillis-Savo avaa verkkolehden luettavaksi ja lähettää lehtiä opetuskäyttöön. Uutisten viikko näkyy myös lehden sisällöissä – niissä näkyy tavallista enemmän lapsia ja nuoria kiinnostavat aiheet ja heidän itse tekemät sisällöt.  Koronatilanteen vuoksi vierailuja koululle ja koululta ei voida toteuttaa.

Kuhmolainen

Kuhmolainen julkaisee yhdessä Kainuun Sanomien, Sotkamo-lehden ja Ylä-Kainuun kanssa Mustaa valkoisella liitteen, joka on tuotettu Sanomalehtiviikolle vuodesta 2015 saakka. Tämän vuoden uutuus on digitaalinen Mustaa valkoista -sisältö. Koronapandemian vuoksi ei tehdä kouluvierailuja.

Lapin Kansa

Lue lehteä digitaalisesti: https://asiakaspalvelu.kaleva.fi/uutistenviikko/

Lapuan Sanomat

Luokat tilaavat lehtiä ja tekevät omia sanomalehtiä niiden pohjalta. Ne saavat runsaasti palstatilaa sekä Uutisten viikon että seuraavien viikkojen lehdissä. Myös pääkirjoituspalsta annetaan koululaisten käyttöön. Lisäksi lapsilta ja nuorilta saaduista uutisaiheista jalostetaan ihan oikeita uutisia toimituksessa.

Maaseudun Tulevaisuus

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi koko Suomesta sekä paikallisesti että maanlaajuisesti, ja tuo maaseudun näkökulman koko Suomea koskettavaan uutisointiin.

Maaseudun Tulevaisuuden digisisällöt ovat Uutisten viikon ajan vapaasti kaikkien luettavissa osoitteessa www.mt.fi. Lisäksi kaikki kouluille suunnatut jutut kootaan sivulle www.mt.fi/koulu

Outokummun Seutu

Outokummun Seutu avaa Uutisten viikolla verkkolehden luettavaksi, lähettää lehtiä opetuskäyttöön ja julkaisee tavallista enemmän lapsia ja nuoria kiinnostavia sisältöjä. Kouluvierialut toteutetaan koronatilanteesta riippuen joko livenä tai Teamsin välityksellä.

Pitäjäläinen

Pitäjäläinen avaa verkkolehden luettavaksi ja lähettää lehtiä opetuskäyttöön. Uutisten viikko näkyy myös lehden sisällöissä – niissä näkyy tavallista enemmän lapsia ja nuoria kiinnostavat aiheet ja heidän itse tekemät sisällöt. Koronatilanteen vuoksi vierailuja koululle ja koululta ei voida toteuttaa.

Puumala-lehti

Puumala-lehti tekee Uutisten viikolla juttuja lasten ideoista. Jokaisen jutun yhteyteen liitetään aihetta ehdottaneen tai kysyneen lapsen kuva ja nimi. Lehti järjestää myös kilpailun lapsille. Digilehti https://puumalalehti.fi/digilehti/ on avoinna Uutisten viikolla ilman tunnusta. Korona-ajan vuoksi kouluvierailut järjestetään Teamsin välityksellä.

Pyhäjokiseutu

Lue lehteä digitaalisesti: https://asiakaspalvelu.kaleva.fi/uutistenviikko/

Pyhäjärven Sanomat

Pyhäjärven Sanomat jakaa lehtiä virikkeeksi opetuskäyttöön. Kouluille on lisäksi tarjolla Pyhäjärven Sanomat -lehtipohja, josta luokat voivat tehdä oman ”Pyhäkkäänsä”. Lehden teon voi aloittaa Uutisten viikolla, mutta sitä voi täydentää helmikuun ajan. Koulujen tekemiä lehtiä esitellään Pyhäjärven Sanomien eri kanavissa. Parhaat palkitaan.

Lisätietoja: mirka.kauranen@pyhajarvensanomat.fi, p. 040 16 97 350

Raahen Seutu

Lue lehteä digitaalisesti: https://asiakaspalvelu.kaleva.fi/uutistenviikko/

Rantalakeus

Uutisten viikolla perustetaan alueverkkotoimitus mediakummikoululle. Viikon ajan ysiluokkalaiset tuottavat sisältöä lehden verkkosivuille päätoimittajan ohjauksessa. Viikko huipentuu suoraan lähetykseen koululta.

Lue lehteä digitaalisesti: https://asiakaspalvelu.kaleva.fi/uutistenviikko/

www.rantalakeus.fi

 Salon Seudun Sanomat

Uutisten viikko näkyy lehden sisällöissä ja käsiteltävissä aiheissa. Koronapandemian vuoksi tänä vuonna ei tehdä kouluvierailuja. Lehtiä voi tilata luokkaan 22.1. saakka sss.fi/slop

Satakunnan Kansa

Satakunnan Kansa tarjoaa Uutisten viikolla kiinnostavia aiheita, joita voi käsitellä koulujen oppitunneilla. Julkaisemme myös koululaisten mielipidekirjoituksia. Voit tilata Uutisten viikolle digitunnukset Satakunnan Kansan koko sisältöön: mm. näköislehteen ja päivittyviin uutisiin.

Lue lisää ja ota Satakunnan Kansan digipalvelut käyttöösi osoitteessa tilaa.sanoma.fi/uutistenviikko

Savon Sanomat

Savon Sanomat avaa verkkolehden luettavaksi ja lähettää lehtiä opetuskäyttöön. Uutisten viikko näkyy myös lehden ja netin sisällöissä.

Verkossa järjestetään esimerkiksi Uutisviisaat-tietokilpailu, ja omaa mediakriittisyyttään pääsee koettelemaan ”Tunnistatko valeuutisen” -testissä. Myös lehdessä on tavallista enemmän lapsia ja nuoria kiinnostavia aiheita ja heidän itse tekemiään sisältöjä, kuten Nuorten toimituksen kolumneja ja Medialuokkien tekemiä juttuja.

Koronatilanteen vuoksi vierailuja kouluille ja kouluilta ei valitettavasti voida toteuttaa.

Siikajokilaakso

Lue lehteä digitaalisesti: https://asiakaspalvelu.kaleva.fi/uutistenviikko/

Sotkamo-lehti

Sotkamo-lehti julkaisee yhdessä Kainuun Sanomien, Kuhmolaisen ja Ylä-Kainuun kanssa Mustaa valkoisella -liitteen, joka on tuotettu Sanomalehtiviikolle vuodesta 2015 saakka. Tämän vuoden uutuus on digitaalinen Mustaa valkoista -sisältö. Koronapandemian vuoksi ei tehdä kouluvierailuja.

Turun Sanomat

Turun Sanomat toteuttaa toimittajavierailut korona-ajan vuoksi Teamsin avulla etävierailuina. Lehdessä näkyy Uutisten viikolla tavallista enemmän lasten ja nuorten elämää lähellä olevia sisältöjä.

Uutis-Jousi

 Uutis-Jousi avaa näköislehden luettavaksi 1.–5.2. ja lähettää pyydettäessä lehtiä opetuskäyttöön. Uutisten viikko näkyy lehden sisällössä.

Lisätietoja: https://oma.media.fi/savon-sanomat/opetuslehtitilaukset-savo/

Vakka-Suomen Sanomat

Vakka-Suomen Sanomat avaa Uutisten viikolla verkkolehden luettavaksi, lähettää lehtiä opetuskäyttöön ja julkaisee lasten ja nuorten tekemiä mielipidekirjoituksia tai muita sisältöjä

Viiskunta

Viiskunta avaa verkkolehden luettavaksi ja julkaisee lasten ja nuorten tekemiä sisältöjä. Tänä vuonna koronapandemian vuoksi ei tehdä kouluvierailuja.

Warkauden Lehti

Warkauden Lehti avaa verkkolehden luettavaksi ja lähettää lehtiä opetuskäyttöön. Uutisten viikko näkyy myös lehden sisällöissä – niissä näkyy tavallista enemmän lapsia ja nuoria kiinnostavat aiheet ja heidän itse tekemät sisällöt.  Koronatilanteen vuoksi vierailuja koululle ja koululta ei voida toteuttaa.

Ylä-Kainuu

Ylä-Kainuu julkaisee yhdessä Kainuun Sanomien, Kuhmolaisen ja Sotkamo-lehden kanssa Mustaa valkoisella -liitteen, joka on tuotettu Sanomalehtiviikolle vuodesta 2015 saakka. Tämän vuoden uutuus on digitaalinen Mustaa valkoista -sisältö. Koronapandemian vuoksi ei tehdä kouluvierailuja.