Koulujen ja uutismedian yhteistä Uutisten viikkoa vietetään tammi–helmikuun vaiheessa. Tervetuloa mukaan!

Uutisten viikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Viikko on uutismedian ja koulujen tärkein yhteinen kampanja ja yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista Suomessa.

Seuraavan Uutisten viikon teema on ”Löydä oma juttusi”. Kampanjamme keulahahmona on kaikkien tuntema Jere Vantaalta eli Käärijä, joka ponkaisi omalta kotikylältä koko Suomen Jereksi – paikallista lehteä lukien.

Haastamme lapsia ja nuoria pohtimaan omia unelmiaan ja sitä, millaisista palasista haluaa rakentaa oman polkunsa. Tuomme samalla esiin uutismedian merkitystä luotettavan tiedon ja inspiroivien tarinoiden välittäjänä.

Uusia materiaaleja: juhlalehti, video-oppimateriaali sekä tietoa nuorten suhteesta uutisiin

Uutisten viikon video-oppimateriaali Miksi tahdon olla journalisti? on nyt julki. Se avaa toimittajien tarinoiden kautta sitä, mitä journalismi on. Videoissa avataan paikallis- ja somejournalismia sekä sitä, millaista on toimittajan työ Ukrainassa. Tutustu videoihin täällä.

Uutisten viikon Nuoret ja uutismediasuhde -tutkimuksessa selvitimme, millainen on uutisten rooli nuorten media-arjessa ja erityisesti Tiktokissa. Tutkimuksen toteutti Kantar Media. Sen tuloksiin voit pureutua täällä.

Uutisia!-juhlalehti juhlistaa 60 vuotta täyttävää uutismediakasvatusta. Löydät lehden verkosta täältä.

Lehdissä tapahtuu Uutisten viikolla

Uutismedian liiton jäsenlehdet eli suomalaiset sanoma- ja kaupunkilehdet eri puolilla Suomea osallistuvat aktiivisesti Uutisten viikkoon. Valtaosa lehdistä toimittaa lehtiä opetuskäyttöön – joko printtinä tai diginä. Uutisten viikolla tehdään myös paljon kouluvierailuja ja luokat vierailevat toimituksissa.

Uutisten viikko näkyy vahvasti lehtien sisällöissä. Silloin kirjoitetaan paljon lapsia ja nuoria lähellä olevista teemoista ja käsitellään median toimintaan, median käyttöön ja mediakasvatukseen liittyviä teemoja.

Muista tilata Uutisten viikon lehdet ajoissa lähilehdestäsi.

Koulujen ja lehtien teemaviikko vuodesta 1995 saakka

  • Sanomalehtiviikkoja järjestettiin yksittäistapauksina jo 1970-luvulla.
  • Vuonna 15.1.1988 järjestettiin ensimmäisen kerran sanomalehtipäivä.
  • Sanomalehtipäivä muutettiin helmikuussa pidettäväksi sanomalehtiviikoksi vuonna 1995.
  • Vuonna 2021 Sanomalehtiviikon nimi muuttui Uutisten viikoksi.
  • Tärkein asia on ollut alusta saakka maksuttomien sanomalehtien saaminen oppilaiden luettavaksi.
Takaisin Uutisten viikon pääsivuille