1. Keskustelkaa yhdessä: Miksi lehdet julkaisevat lukijoiden mielipidekirjoituksia? Millainen vaikutus niillä voi olla? Tutki, millaisia aiheita lähimediasi mielipidesivuilla parhaillaan käsitellään. Valitse yksi teksti tai yksi aihepiiri, joka herättää kiinnostuksesi – tai vaikkapa aiheuttaa ärtymystä tai hämmennystä.
  2. Selvitä, millaisia ohjeita mielipidekirjoitusten kirjoittamiselle ja niiden lähettämiselle lähimediallasi on. Minkä pituisia tekstien tulisi olla? Mitä tietoja kirjoittajasta lehti tarvitsee? Ohjeistetaanko sitä, millaiset aiheet ovat etusijalla?
  3. Kirjoita mielipidekirjoitus. Hyödynnä ideoinnin ja kirjoittamisen apuna 10 tapaa vaikuttaa median välityksellä -oppaan ohjeita mielipidekirjoittajalle (sivut 4–5). Lähetä valmis teksti oman alueesi uutismediaan sen ohjeiden mukaan. Seuraa, julkaistaanko teksti. Huomioi, että julkaisussa voi olla välillä viivettä.
  4. Millaisia aiheita alueesi uutismedioissa käsitellään. Ketkä pääsevät jutuissa ääneen? Kuinka paljon lapsia ja nuora näkyy haastateltavina tai kuvissa? Pohdi seurannan jälkeen: Kirjoitetaanko mediassa riittävästi sellaisista aiheista, jotka ovat lähellä lasten ja nuorten elämää? Millaisia aiheita sinä tahtoisit seurata tästä mediasta?
  5. Anna toimitukselle juttuvinkki! Pyri keksimään mahdollisimman konkreettinen aihe. Voit kertoa esimerkiksi jonkin huomaamasi epäkohdan tai ilon aiheen tai vinkata jostakusta kiinnostavasta haastateltavasta. Perustele, miksi tätä aihetta olisi tarpeen käsitellä mediassa.
  6. Millä tavoin lukija voi osallistua lehden tekemiseen? Etsi mahdollisimman monta erilaista osallistumisen muotoa ja ideoi uusia osallistumisen muotoja.